eTrend.cz
Menu
  • Nábytek
  • Interiér
  • Bydlení
  • Dekorace
  • Zahrada
  • Ostatní
  • Partneři
  • Kontakty
Menu

Opravdu umíte krájet maso? Přečtěte si, jak na to!

Publikováno: Leden 3, 2018 od Jiří Macháček

Chcete krájet jako mistři šéfkuchaři? Pokud jde o maso, měl byste dodržovat pár základních pravidel. A chopit se vhodného nože, protože krájet tele s kapesním nožíkem není nejlepší nápad…

Jaký nůž používat?

Většina lidí maso krájí nožem, který mají zrovna po ruce. A právě proto dochází k tolika nepříjemným zraněním. Chcete-li se pořezání vyhnout, pořiďte si odpovídající výbavičku. Ideální jsou kvalitní řeznické nože – jsou perfektně vyvážené a ergonomické (dobro volbou jsou ty s protiskluzovou rukojetí).

Samozřejmě můžete používat i větší kuchyňské nože. Podmínkou je dokonalá ostrost, které docílíte pravidelným broušením.

Při vykosťování se vám bude hodit menší ostrý nůž. Snadno díky němu odstraníte kosti i ze špatně dostupných částí masa.

Široký sortiment kvalitních nožů najdete například v oficiálním e-shopu české značky Tescoma. V nabídce najdete řeznické i kuchyňské nože a sekáčky.

Hygiena a příprava

Hygiena je při práci s masem velmi důležitá. Jistě víte, že byste měli krájet na jiné desce, než jakou používáte při přípravě ostatních potravin. Předejdete tím přenosu bakterií.

Přípravu masa nepodceňujte. Odstraňte z něj blány, tučné kousky a šlachy – díky tomu bude lépe stravitelné, chutnější i hezčí na pohled.

Jak krájet?

Maso, které se připravuje na porce, tedy menší kusy, tzn. řízy, kotlety, filety apod., se krájí křížem přes vlákna. Tím se naruší delší vlákna a maso se lépe konzumuje.

Připravujete-li maso v celku, odkrajujte po vláknech. Až ho upečete, naporcujte ho křížem přes vlákna.

Způsob krájení masa vždy závisí na tom, co se z něj bude připravovat. Například vepřové se krájí tak, aby nebylo tlustší než cca 1,5 cm a poté se naklepává, ale ne na méně než 0,75 cm. To proto, aby byly řízky dostatečně šťavnaté. Hovězí steaky se krájí na mnohem silnější plátky, zhruba od 2 do 4 cm. A naopak rolády či záviny se připravují, tak, aby byly velmi tenké, jinak by se maso nepropeklo.

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Asko-nabytek.cz

Rubriky

  • Bydlení
  • Dekorace
  • Interiér
  • Nábytek
  • Ostatní
  • Zahrada

O webu eTrend.cz

Vítejte na stránkách magazínu o moderním bydlení eTrend.cz. Kromě zajímavých článků a inspirací zde najdete také katalog toho nejlevnějšího a přitom kvalitního nábytku. Inspirujte se a nakupujte nábytek online přes internet. Tisíce kusů nábytku do obývacích pokojů, předsíní, kuchyní, ložnic, dětských pokojů i na zahradu. Podívejte se například na levné postele, sedací soupravy, komody, skříně, stoly, sedací vaky, nábytek do kanceláře a mnoho dalšího. Najdete zde výrobky vysoké kvality a přitom levně.TOPlist

Partneři webu

  • ExtraKupóny.cz
©2023 eTrend.cz | WordPress Theme by Superb Themes