Chcete krájet jako mistři šéfkuchaři? Pokud jde o maso, měl byste dodržovat pár základních pravidel. A chopit se vhodného nože, protože krájet tele s kapesním nožíkem není nejlepší nápad…
Jaký nůž používat?
Většina lidí maso krájí nožem, který mají zrovna po ruce. A právě proto dochází k tolika nepříjemným zraněním. Chcete-li se pořezání vyhnout, pořiďte si odpovídající výbavičku. Ideální jsou kvalitní řeznické nože – jsou perfektně vyvážené a ergonomické (dobro volbou jsou ty s protiskluzovou rukojetí).
Samozřejmě můžete používat i větší kuchyňské nože. Podmínkou je dokonalá ostrost, které docílíte pravidelným broušením.
Při vykosťování se vám bude hodit menší ostrý nůž. Snadno díky němu odstraníte kosti i ze špatně dostupných částí masa.
Široký sortiment kvalitních nožů najdete například v oficiálním e-shopu české značky Tescoma. V nabídce najdete řeznické i kuchyňské nože a sekáčky.
Hygiena a příprava
Hygiena je při práci s masem velmi důležitá. Jistě víte, že byste měli krájet na jiné desce, než jakou používáte při přípravě ostatních potravin. Předejdete tím přenosu bakterií.
Přípravu masa nepodceňujte. Odstraňte z něj blány, tučné kousky a šlachy – díky tomu bude lépe stravitelné, chutnější i hezčí na pohled.
Jak krájet?
Maso, které se připravuje na porce, tedy menší kusy, tzn. řízy, kotlety, filety apod., se krájí křížem přes vlákna. Tím se naruší delší vlákna a maso se lépe konzumuje.
Připravujete-li maso v celku, odkrajujte po vláknech. Až ho upečete, naporcujte ho křížem přes vlákna.
Způsob krájení masa vždy závisí na tom, co se z něj bude připravovat. Například vepřové se krájí tak, aby nebylo tlustší než cca 1,5 cm a poté se naklepává, ale ne na méně než 0,75 cm. To proto, aby byly řízky dostatečně šťavnaté. Hovězí steaky se krájí na mnohem silnější plátky, zhruba od 2 do 4 cm. A naopak rolády či záviny se připravují, tak, aby byly velmi tenké, jinak by se maso nepropeklo.