Založení kompostu je důležitým úkolem všech majitelů zahrad. Proč vlastně a jak kompostovat správně?
Jak založit kompost
Prvním důležitým bodem je vhodné místo pro kompost, které by mělo být závětrné a stinné. Budoucí kompost je nutné chránit také před deštěm.
Dále je nutné pamatovat na to, že půdní mikroorganismy, které se starají o rozklad zbytků na kompostu, by k nim měly mít přístup. Proto odstraníme veškeré bariéry a jejich průchod můžeme také usnadnit zrytím půdy.
Na kompost pak patří takové zbytky, které jsou organického původu a podléhají rychlému rozkládání. Částečky by měly být co nejmenší, díky tomu se bude kompost tvořit rychleji. Pomoct nám proto může také zahradní drtič.
Co patří na kompost
Jak vyplývá z definice výše, na kompost můžeme dávat trávu, větve, listí, dále zbytky zeleniny či ovoce, případně slupky. Z dalších zbytků z kuchyně jsou vhodné skořápky z vajec, ořechové skořápky, káva nebo dokonce čajové sáčky.
Na kompost patří také uhlí ze dřeva, sláma, piliny nebo trus býložravých zvířat. Pozor, totéž neplatí o trusu psím nebo kočičím. Ten by kompost znehodnotil. Přípustnou surovinou na kompost jsou taktéž papírové kapesníky.
Jak dlouho to bude trvat
Kompostování je dlouhodobý proces a jeho vyzrávání potrvá zhruba jeden rok. Pro tento proces je nutný zejména přístup vody a vzduchu. Vhodně provzdušněný kompost se nemusí nijak prohazovat.
Nevhodný je nedostatek vlhkosti, neboť se žádoucí procesy zpomalují. Nadměrná vlhkost naopak způsobuje hnilobný proces, což je také nevhodné. Snadno si toto můžeme zkontrolovat pouhým dotekem. Správný kompost uvolní pouze několik kapek vlhkosti.
Adekvátní stav poznáte i pohledem. Správný kompost má hnědou až tmavohnědou barvu. Struktura má být jemná. Důležitá je i vůně, vhodně vyzrálý kompost určitě nezapáchá, ale charakteristicky voní po lesní půdě.